piątek, 4 listopada 2016

Naleśniki z musem czekoladowym ♡

"Mistrzowskie naleśniki", bo inaczej ich nazwać nie potrafię. Moje podniebienie przeszło dzisiaj euforię smaku! Wczoraj kupiłam sobie w Tesco patelnię do robienia naleśników za 15,99zł, bo na zwykłej często miałam problem z przewróceniem ich na drugą stronę. Z racji nowego nabytku musiałam go prędko przetestować i takim oto sposobem na dzisiejszym obiedzie gościły u mnie naleśniki z musem czekoladowym. Coś fantastycznego, więc koniecznie musicie spróbować!


Składniki na 1 porcję  (ok.640kcal):

Ciasto:
- jaja kurze 65g (1 sztuka)
- mąka pełnoziarnista 20g (2,5 łyżki)
- otręby żytnie 20g (3 łyżki)
- mleko 2% 66ml (0,3 szklanki)
- woda 44ml (0,2 szklanki)
- olej rzepakowy rafinowany 5ml (1 łyżeczka)

Mus czekoladowy:
- awokado 70g (0,5 sztuki)
- daktyle suszone 25g (5 sztuk)
- twaróg chudy 50g (3 plastry)
- kakao gorzkie 10g (2 łyżeczki)
- miód 24g (1 łyżka)
- bardzo gorąca woda (ok. 0,1 szklanki)

Wykonanie:
Jaja wbić do naczynia, a następnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, bądź zblendować w celu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto ma być płynne, ale gęste.
Na tym etapie możemy zacząć smażyć naleśniki na suchej, chroniącej przed przywieraniem patelni. Możemy jednak też odstawić uzyskaną masę na bok i zabrać się za mus czekoladowy.
Daktyle pokroić w drobną kostkę, wrzucić do szklanki, zalać bardzo gorącą wodą (ok. 0,1 szklanki) i odczekać 5 minut . Ma to na celu zmiękczenie daktyli. Następnie do blendera dodać awokado, kakao, twaróg, miód i daktyle (łącznie z wodą). Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy wszystko mamy gotowe możemy zacząć smażyć naleśniki. Wyjdzie nam około trzech, cienkich sztuk. Następnie każdego naleśnika z osobna smarujemy musem czekoladowym i zwijamy w rulonik.

Na zdjęciu naleśniki są do ozdoby posypane suszoną żurawiną :)

Smacznego!!! ♡

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz