Moja propozycja na dziś to ... przepyszne KOKOSANKI ♥
Składniki na 1 porcję (ok.200kcal):
- wiórki kokosowe 30g (5 łyżek)
- białko jaja kurzego 35g (1 sztuka)
- erytrol/ksylitol 24g (2 łyżki)
Wykonanie:
Białko ubić na sztywno. Kiedy będzie już gotowe wsypać erytrol, bądź ksylitol i ubijać jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia kryształków. Jeśli nie będą chciały się rozpuścić to wystarczy, aby były dobrze wymieszane z białkiem. Następnie do białka dorzucić wiórki kokosowe i dokładnie zamieszać. Kiedy wszystko się ze sobą połączy można formować kokosanki i układać je na papierze do pieczenia. Ja użyłam do tego foremek, ale jeśli nie macie to możecie zrobić za pomocą łyżki takie "klopsiki" na papierze i później delikatnie je pospłaszczać. Moje kokosanki miały grubość ok. 5mm i wyszło mi 10 sztuk. Piec w 180°C przez 10 min. Warto jednak nie sugerować się czasem, tylko podglądać swoje kokosanki i wyłączyć piekarnik dopiero wtedy, kiedy uzyskają złoty kolor.
Dodatkowo:
Jeśli nie macie, ani ksylitolu, ani erytrolu to możecie zastąpić go łyżką miodu, aczkolwiek dorzućcie go dopiero na końcu, po wymieszaniu białka z wiórkami kokosowymi.
Możecie pokusić się też o łyżkę odżywki białkowej, ale to wedle uznania. Dzięki niej kokosanki będą nie tylko bogatsze w białko, ale też bardziej plastyczne w trakcie formowania.
Jeśli nie chcecie, aby wasze kokosanki zbyt mocno się przypiekły to możecie przykryć je papierem do pieczenia.
Jeśli nie chcecie, aby wasze kokosanki zbyt mocno się przypiekły to możecie przykryć je papierem do pieczenia.
SMACZNEGO !!!
robiłam, wyszły przepyszne :) !
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
Dziękuję, cieszy mnie to ogromnie! :)
OdpowiedzUsuń