piątek, 18 listopada 2016

KOKOSANKI

Kto powiedział, że drugie śniadanie musi być nudne? Ja uwielbiam je w wersji na słodko, ale nie zapominam, żeby mimo wszystko było FIT.
Moja propozycja na dziś to ... przepyszne KOKOSANKI ♥



Składniki na 1 porcję (ok.200kcal):
- wiórki kokosowe 30g (5 łyżek)
- białko jaja kurzego 35g (1 sztuka)
- erytrol/ksylitol 24g (2 łyżki)

Wykonanie:
Białko ubić na sztywno. Kiedy będzie już gotowe wsypać erytrol, bądź ksylitol i ubijać jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia kryształków. Jeśli nie będą chciały się rozpuścić to wystarczy, aby były dobrze wymieszane z białkiem. Następnie do białka dorzucić wiórki kokosowe i dokładnie zamieszać. Kiedy wszystko się ze sobą połączy można formować kokosanki i układać je na papierze do pieczenia. Ja użyłam do tego foremek, ale jeśli nie macie to możecie zrobić za pomocą łyżki takie "klopsiki" na papierze i później delikatnie je pospłaszczać. Moje kokosanki miały grubość ok. 5mm i wyszło mi 10 sztuk. Piec w 180°C przez 10 min. Warto jednak nie sugerować się czasem, tylko podglądać swoje kokosanki i wyłączyć piekarnik dopiero wtedy, kiedy uzyskają złoty kolor.

Dodatkowo:
Jeśli nie macie, ani ksylitolu, ani erytrolu to możecie zastąpić go łyżką miodu, aczkolwiek dorzućcie go dopiero na końcu, po wymieszaniu białka z wiórkami kokosowymi.
Możecie pokusić się też o łyżkę odżywki białkowej, ale to wedle uznania. Dzięki niej kokosanki będą nie tylko bogatsze w białko, ale też bardziej plastyczne w trakcie formowania.
Jeśli nie chcecie, aby wasze kokosanki zbyt mocno się przypiekły to możecie przykryć je papierem do pieczenia.



SMACZNEGO !!!


2 komentarze: