poniedziałek, 21 listopada 2016

Potreningowy ☆ MUS CZEKOLADOWY ☆

Nie będę ukrywać, że mam słabość do słodyczy ... a szczególnie do czekolady. Kto jest od niej uzależniony ten wie, ile trudu trzeba włożyć, żeby ją ograniczyć, albo nie jeść wcale. Sklepowe słodkości mają w sobie całe mnóstwo różnych chemicznych substancji, które bardzo szkodzą naszemu zdrowiu. I choć samo kakao nie jest szkodliwe to czekolada, którą możemy spotkać na sklepowych półkach, aż puchnie od chemicznych substancji. Dlatego zrezygnowałam z "kupnych" przyjemności i postanowiłam własnoręcznie przygotowywać proste, ale pyszne deserki z kakao w roli głównej. Dzisiaj moja propozycja to mus czekoladowy, który idealnie nadaje się na posiłek potreningowy, gdyż zawiera, aż 20g białka!


Składniki na 1 porcję (ok. 270kcal):
- dojrzały (WAŻNE!) banan 120g (1 całkiem duża sztuka)
- twaróg chudy 100g (trochę mniej, niż połowa kostki)
- kakao 5g (1 łyżeczka)
- cynamon 3g (0,5 łyżeczki)

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki mus. Gotowe!

Dodatkowo:
Dojrzały banan jest bardzo ważny, gdyż nadaje słodkości. Bez niego mus czekoladowy nie będzie już taki pyszny. Jeśli nie będziecie mieli takiego banana to wedle uznania możecie dodać erytrolu/ksylitolu/miodu.

Smacznego :)

piątek, 18 listopada 2016

KOKOSANKI

Kto powiedział, że drugie śniadanie musi być nudne? Ja uwielbiam je w wersji na słodko, ale nie zapominam, żeby mimo wszystko było FIT.
Moja propozycja na dziś to ... przepyszne KOKOSANKI ♥



Składniki na 1 porcję (ok.200kcal):
- wiórki kokosowe 30g (5 łyżek)
- białko jaja kurzego 35g (1 sztuka)
- erytrol/ksylitol 24g (2 łyżki)

Wykonanie:
Białko ubić na sztywno. Kiedy będzie już gotowe wsypać erytrol, bądź ksylitol i ubijać jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia kryształków. Jeśli nie będą chciały się rozpuścić to wystarczy, aby były dobrze wymieszane z białkiem. Następnie do białka dorzucić wiórki kokosowe i dokładnie zamieszać. Kiedy wszystko się ze sobą połączy można formować kokosanki i układać je na papierze do pieczenia. Ja użyłam do tego foremek, ale jeśli nie macie to możecie zrobić za pomocą łyżki takie "klopsiki" na papierze i później delikatnie je pospłaszczać. Moje kokosanki miały grubość ok. 5mm i wyszło mi 10 sztuk. Piec w 180°C przez 10 min. Warto jednak nie sugerować się czasem, tylko podglądać swoje kokosanki i wyłączyć piekarnik dopiero wtedy, kiedy uzyskają złoty kolor.

Dodatkowo:
Jeśli nie macie, ani ksylitolu, ani erytrolu to możecie zastąpić go łyżką miodu, aczkolwiek dorzućcie go dopiero na końcu, po wymieszaniu białka z wiórkami kokosowymi.
Możecie pokusić się też o łyżkę odżywki białkowej, ale to wedle uznania. Dzięki niej kokosanki będą nie tylko bogatsze w białko, ale też bardziej plastyczne w trakcie formowania.
Jeśli nie chcecie, aby wasze kokosanki zbyt mocno się przypiekły to możecie przykryć je papierem do pieczenia.



SMACZNEGO !!!


piątek, 4 listopada 2016

Naleśniki z musem czekoladowym ♡

"Mistrzowskie naleśniki", bo inaczej ich nazwać nie potrafię. Moje podniebienie przeszło dzisiaj euforię smaku! Wczoraj kupiłam sobie w Tesco patelnię do robienia naleśników za 15,99zł, bo na zwykłej często miałam problem z przewróceniem ich na drugą stronę. Z racji nowego nabytku musiałam go prędko przetestować i takim oto sposobem na dzisiejszym obiedzie gościły u mnie naleśniki z musem czekoladowym. Coś fantastycznego, więc koniecznie musicie spróbować!


Składniki na 1 porcję  (ok.640kcal):

Ciasto:
- jaja kurze 65g (1 sztuka)
- mąka pełnoziarnista 20g (2,5 łyżki)
- otręby żytnie 20g (3 łyżki)
- mleko 2% 66ml (0,3 szklanki)
- woda 44ml (0,2 szklanki)
- olej rzepakowy rafinowany 5ml (1 łyżeczka)

Mus czekoladowy:
- awokado 70g (0,5 sztuki)
- daktyle suszone 25g (5 sztuk)
- twaróg chudy 50g (3 plastry)
- kakao gorzkie 10g (2 łyżeczki)
- miód 24g (1 łyżka)
- bardzo gorąca woda (ok. 0,1 szklanki)

Wykonanie:
Jaja wbić do naczynia, a następnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, bądź zblendować w celu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto ma być płynne, ale gęste.
Na tym etapie możemy zacząć smażyć naleśniki na suchej, chroniącej przed przywieraniem patelni. Możemy jednak też odstawić uzyskaną masę na bok i zabrać się za mus czekoladowy.
Daktyle pokroić w drobną kostkę, wrzucić do szklanki, zalać bardzo gorącą wodą (ok. 0,1 szklanki) i odczekać 5 minut . Ma to na celu zmiękczenie daktyli. Następnie do blendera dodać awokado, kakao, twaróg, miód i daktyle (łącznie z wodą). Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy wszystko mamy gotowe możemy zacząć smażyć naleśniki. Wyjdzie nam około trzech, cienkich sztuk. Następnie każdego naleśnika z osobna smarujemy musem czekoladowym i zwijamy w rulonik.

Na zdjęciu naleśniki są do ozdoby posypane suszoną żurawiną :)

Smacznego!!! ♡